Kundehistorie
 fra 
Blatchford Ortopedi

Et kulturbyggende leder­utviklings­program

Etter en sammenslåing av fire ortopediselskaper fikk Blatchford Ortopedi klinikker flere steder i landet. Alle hadde de med seg egne erfaringer og måter å jobbe på, og ønsket om å skape en felles kultur - å bli "en hel" - førte dem til Execus skreddersydde lederutviklingsprogram.

Les mer
Blatchford Ortopedi
Et kulturbyggende leder­utviklings­program

Nina Hovda Midbøe er HR Business Partner og har mange års fartstid i Blatchford. Hennes rolle er å være en rådgiver og støtte for lederene i klinikkene rundt om i landet; Arendal, Bergen, Bodø, Kristiansand, Sandnes, Tromsø og Harstad. Selv er hun lokalisert på hovedkontoret i Kristiansand.

- Blatchford er et innovativt selskap, sier hun. Vi satser mye på ny teknologi i bransjen, som bruk av 3D-printing. Dette, i kombinasjon med kvalitet og kulturfremmende arbeid, har gjort at vi tiltrekker oss flinke folk. Det er stor konkurranse om de beste i denne bransjen, og vi er utrolig fornøyde med at vi merker tilvekst. Gjennom å bli bedre ledere vil vi sørge for at de blir hos oss.

Forankrer verdier

Etter oppkjøpet fikk Blatchford mange nye mellomledere uten ledererfaring. Flere ble rekruttert gjennom å være en fagperson, og ledelsen ønsket å skape et felles språk og fundament på tvers av avdelingene. I forkant av programmet jobbet HR-lederen og hennes kolleger med selskapets verdier. Dette tok de med seg inn i programmet for å forankre det ytterligere.

– Execeu sin faglige tyngde kombinert med mye refleksjon og diskusjon har vært utrolig positivt for oss, forteller Hovda Midbøe.–Vi har fått en finbalanse mellom fag og egenrefleksjon, det ga oss et godt grunnlag for å kunne lede seg selv og andre, og ikke minst lede vekst.

Et kulturbyggende leder­utviklings­program
Et kulturbyggende leder­utviklings­program

I august er de ferdige med sitt interne lederutviklingsprogram. I tillegg til Hovda Midbøe har CEO for Blatchford Norge deltatt sammen med daglige ledere, mellomledere og stab bestående av kolleger fra IT, finans og faglig leder. Totalt har de vært i overkant av 30 deltakere, hvorav 24 har direkte personalansvar. Programmet har bestått av åtte digitale samlinger og fysisk oppstart og eksamen. Å også ha digitale samlinger var et av kriteriene som ble satt for programmet.

–Samlinger digitalt har fungert kjempebra, forteller Hovda Midbøe. –Det har hele tiden vært aktiv deltakelse i grupperommene, også mellom samlingene. I programmet har vi hatt faste læringsgrupper i tillegg til tilfeldig sammensatte grupper underveis. Vi ble utrolig godt kjent med hverandre.

–Dessuten er lederutviklerne hos Execu et fyrverkeri! HR-lederen ler og forteller at de kunne merke energien gjennom skjermen. –Og så er de flinke til å pushe oss. Det var aldri noen hvilepute at vi satt bak hver vår skjerm.

En lønnsom investering

Hun har følgende råd til andre som vurdere et internt lederutviklingsprogram:
– Alle må forplikte seg, det er viktig! Sett av tid, og forstå at dette er en investering, både i økonomi og i mennesker. I tillegg er det smart med en bevisstgjøring på hva man vil ha ut av programmet, hvor for man gjør dette.

Nyttig for nye ledere

Benedikte Kongsvik har også deltatt i lederutviklingsprogrammet. Hun er verkstedsleder i Bergen og helt fersk i lederrollen. I tillegg er hun yngste–og eneste–kvinne på avdelingen, noe hun synes er moro.

– Jeg begynte i Blatchford i 2018, men ble ikke leder før i januar i år, forteller hun.– Det har vært helt uproblematisk å gå over i den rollen, vi har et godt miljø med mye forståelse og ingen overstyring. Vi stoler på-og hjelper hverandre.

Et kulturbyggende leder­utviklings­program
Et kulturbyggende leder­utviklings­program

Hun synes det har vært en flott erfaring å være med i programmet før hun ble leder, og mener hun har fått mye ut av deltakelsen.

–Det har vært spennende og interessant å følge programmet over lengre tid. Kongsvik forteller at hun er en tryggere leder som følge av det hun har lært,

–Jeg har fått mange gode verktøy, sier hun.–Dessuten har det at vi jobbet med selvledelse i starten av programmet gjort meg bedre til å lede andre. Jeg stiller meg selv gode spørsmål før jeg tar en avgjørelse.

Verdifulle verktøy

Et av verktøyene hun bruker jevnlig er spørsmålet «Hva sier jeg nei til når jeg sier ja?» Små, enkle ting som gjør at man stopper opp og tenker før man snakker.
– Jeg har lært å være nysgjerrig og stille spørsmål–grave i det kolleger sier. Det kan være de mener noe helt annet enn det jeg tror. Ofte ligger det mer under, forteller hun og legger til:–Jo tryggere en leder er i sin rolle, jo lettere er det å stole på denne. Nå står jeg støtt i valgene jeg tar.

Åpner dører mellom avdelingene

Effekten lederutviklingsprogrammet har hatt på organisasjonen er stor. Nå har alle like, grunnleggende verdier når det kommer til lederskap, og de samme verktøyene brukes i alle klinikkene.

–Det er et pluss at vi var mange som tok dette samtidig, sier Kongsvik.

–Det er veldig positivt at alle ledere er med, fra CEO til mellom ledere, noe som styrker kulturen på tvers av avdelingene og åpner dører.

Avslutningsvis sier Benedikte Kongsvik at hun synes et lederutviklingsprogram er midt i blinken for større organisasjoner.
–Vi har faktisk løst flere reelle dilemmaer den siste tiden. Vi finner ut av ting sammen, og er mye bedre rustet når vi bruker det vi har lært.

Et kulturbyggende leder­utviklings­program
Et kulturbyggende leder­utviklings­program
Et kulturbyggende leder­utviklings­program

Lurer du på hvilket program som passer best for deg og din bedrift?

Vi tar gjerne en prat!
Send oss en e-post til hei@execu.no.
Ring oss på +47 911 93 321

Andre kunder vi er stolte av å jobbe med

Book en prat med oss om lederutvikling

Book et møte
Vi bruker cookies og dine data til å forbedre nettsiden vår, tilpasse og måle reklame, innhold og kommunikasjon. Du kan kontrollere hvilke data vi får behandle ved å administrere cookies og lese mer i vår personvernerklæring.